

De populariteit van hardcups is de afgelopen tijd hard gestegen. Wegens het bruikbare karakter worden deze cups veel ingezet bij kleinere evenementen en bijvoorbeeld sportclubs. De hardcups worden hiermee, in vergelijking met wegwerp plastic bekers, niet meer als afval gezien. Dit sluit aan bij de visie van Twepa: “We moeten ons realiseren dat we geen afval in handen hebben”, zegt Coen Brinkman van Twepa. Dat de standaard plastic bekers tegenwoordig ook niet meer echt als ‘afval’ worden gezien, merken we steeds vaker op evenementen. Zo is er een muntjessysteem, waarbij je alleen een nieuw drankje krijgt als je de oude beker inlevert. Andere evenementen werken weer met inleverpunten. Dit systeem, dat al bekend is bij veel cateraars, zorgt ervoor dat bekers verzameld en gerecycled worden tot nieuwe bekers. De overheid hoopt dat met de inzet van de hardcups er bij evenementen bewuster wordt omgegaan met wat we aan plastic gebruiken. Toch zijn er meer aspecten waar rekening mee gehouden moet worden dan je in eerste instantie zou denken.

Commercieel belang tegenover duurzaamheid
De vraag blijft: zijn de hardcups daadwerkelijk een duurzame oplossing? "Als je puur naar duurzaamheid kijkt, worden de doelen vaak niet gehaald, omdat de bekers simpelweg niet vaak genoeg worden hergebruikt", zegt Coen Brinkman van Twepa. “Dit zit hem met name in het schoonmaakproces van de bekers. Dat is namelijk alleen toegestaan met speciale machines. Dit brengt extra logistieke en milieuvriendelijke uitdagingen met zich mee. Je moet hierbij denken aan de transportkosten van en naar de locaties en de kosten van de schoonmaakmiddelen voor de chemische reiniging van de hardcups. Dit alles kost veel tijd en geld.”
Daarnaast nemen mensen de hardcups nog wel eens als souvenir mee naar huis. Dat ondersteunt een commercieel model, maar draagt in dat geval weinig bij aan duurzaamheid.
Als we naar de bekers zelf kijken, wordt er in hardcups meer plastic gebruikt. Stevigere, dikkere bekers, betekent meer plastic. De standaard plastic bekertjes verbruiken minder plastic, en als hier goede processen voor worden ingezet kunnen deze zeker een duurzame oplossing bieden. Ze zijn nog steeds toegestaan, mits ze voor 75% recyclebaar zijn. Dit betekent dat plastic bekers, onder de juiste omstandigheden, nog steeds een goede keuze kunnen zijn als ze worden ingezameld en worden gerecycled.
Bij Twepa willen we laten zien dat bekers geen afval zijn, maar waardevolle items.

Wat is de beste keuze voor jouw evenement?
Voor evenementen met 2.000 tot 5.000 bezoekers kunnen hardcups een geschikte oplossing zijn. Voor grotere evenementen, met meer dan 10.000 bezoekers, is het gebruik van hoogwaardige plastic bekers vaak een beter alternatief, mits de logistiek voor inzameling goed is geregeld.
Bij Twepa geloven we dat we geen afval, maar waarde in handen hebben. Onze oplossingen zijn gericht op het maximaliseren van hergebruik en het minimaliseren van afval, zodat we allemaal kunnen bijdragen aan een duurzamere toekomst.
.